Ik ben parttimer

Ik ben parttimer. Wat betekent dat voor mijn pensioen?

Uiteraard bouw je als deeltijder ook pensioen op. Al verdien je hierdoor minder dan een fulltimer. Je pensioen wordt opgespaard door een pensioenfonds van je werkgever, mits hij/zij een pensioenregeling heeft en je in loondienst zit. De pensioenhoogte is natuurlijk afhankelijk van je salaris. Met een laag inkomen, spaar je een laag pensioen. Maar werk je bijvoorbeeld vier volle dagen, dan spaar je ook voldoende pensioen op. De meeste pensioenfondsen gaan bij parttimers uit van een deeltijd-franchise(een deel van het salaris dat niet wordt meegerekend in je AOW-pensioen).

Voorbeeld; heb je een baan van 20 uur bij een werkweek van 40 uur, dan wordt de franchise berekend met een deeltijdfactor van 50%. Heb je veertig jaar voor 50 procent gewerkt, dan krijg je in plaats van veertig jaar, twintig jaar pensioenopbouw over het salaris dat je als fulltime medewerker zou hebben verdiend.

Wanneer je van fulltime, parttime of van parttime van fulltime gaat werken heb je kans op een pensioengat. Dit omdat je een periode hebt dat je minder werkt. In deze periode bouw je ook minder pensioen op.

Uitzendkrachten
Hoewel vroeger de uitzendkrachten niet altijd onder een pensioenregeling vielen, is dit tegenwoordig wel het geval. Het is dus mogelijk om jaren achtereen uitzendwerk te doen, zonder dat dit gevolgen heeft voor je pensioen. Toch is het belangrijk om altijd navraag te doen over de pensioenregeling bij het bedrijf waar je in dienst. Het wil nog wel eens voorkomen dat er voor een tijdelijk contract een wachttijd van één of meer jaar is bij pensioenfondsen.

Terug naar overzicht