Ondernemer en pensioen

Als ondernemer zijnde werkt de pensioensregeling nét wat anders. Je hebt wel recht op AOW vanaf je 67e jaar, maar je bouwt geen werkgeverspensioen op. Houdt er verder rekening mee dat de AOW een minimum bedrag is. Je zult zelf voor een aanvullend pensioen moeten zorgen. Uit cijfers is gebleken dat slechts de helft van de zelfstandige ondernemer dit werkelijk doet. Vooral de zzp-vrouw bouwt weinig pensioen op.

Van alleen een AOW-uitkering kunnen velen niet rondkomen. Het is ook de vraag of er op deze AOW-uitkering niet wordt bezuinigd in de toekomst. Het is daarom van belang dat je als zelfstandig ondernemer geld op zij zet voor later. Je kunt zelf bepalen wat een voor jou gunstige spaarvorm is.

Heb je voordat je een eigen bedrijf begon in loondienst gewerkt? Dan heb je waarschijnlijk al een deel pensioen opgebouwd. Ook kun je rekening houden met de overwaarde van je huis, bedrijfspand of eventuele erfenissen. Wat je dan nog tekort komt, zal je zelf moeten aanvullen. Dus, werk je voor jezelf, dan is het wel belangrijk om te zoeken naar spaarmogelijkheden voor je eigen pensioen. Dit kan onder meer via een lijfrenteverzekering, een koopsompolis of een kapitaalverzekering.Een eigen huis kan ook als oudedagsvoorziening gelden.

Om je alvast te helpen bij het sparen van een aanvullend pensioen als zelfstandig ondernemer hebben wij een stappenplan ontwikkeld. Klik hier rechts op stappenplan!