Pensioen en ontslag

Pensioen en ontslag

Zelf ontslag genomen? Heb je een arbeidsconflict dat heeft geleid tot ontslag? Gaat je organisatie reorganiseren en is het een reorganisatie ontslag? Hoe het ook gebeurt: ontslag is een groot gevaar voor je pensioen. Wanneer je je baan namelijk verliest, dan stop je ook automatisch met het opbouwen van pensioen via de werkgever. Logisch, maar vaak is dit niet het eerste waar aan wordt gedacht bij een ontslag. Je ontvangt in de meeste gevallen van ontslag buiten je eigen schuld een WW uitkering. Het is echter wel belangrijk om te weten dat je geen pensioen opbouwt wanneer je een WW uitkering hebt. Kortom: iets om rekening mee te houden.

Hoe los je dit op?

Wanneer je uitkering hoog genoeg is, dan kun je er over denken om bijvoorbeeld zelf een afzonderlijk pensioenpotje te maken óf je zet zelf je bestaande pensioenregeling voort. Je werkgever betaalt uiteraard niet meer mee, maar je kunt in veel gevallen wel zélf je pensioenpremie bijstorten. Je dient dit dan bij je ex-werkgever / pensioenfonds te controleren of dit mogelijk is. Is het niet mogelijk? Dan kun je altijd kiezen voor een aanvullend pensioenpotje, bijvoorbeeld vie een partij als Brand New Day.

Ontslagvergoeding gebruiken voor pensioen

Krijg je een ontslagvergoeding mee? Als je het geld niet direct nodig hebt, dan is het verstandig om dit te reserveren voor je pensioen. Wanneer je een pensioengat hebt, kun je het geld storten bij een bank of verzekeraar en genieten van belastingvoordelen. Wanneer je je ontslagvergoeding wil gebruiken voor een aanvullend pensioen, dan kun je het beste even contact opnemen met een financieel adviseur. Deze kan je hierin goed adviseren.
 

Terug naar overzicht