Stappenplan

Stappenplan pensioenvoorziening

Stap 1: Wat heb ik al?
Heb je een eigen huis, een bedrijfspand, roerende en onroerende goederen, waardevolle vermogensbestanddelen in het bedrijf, eigen geld of een erfenis, het vermogen dat je bedrijf bij verkoop of overdracht oplevert, pensioenopbouw als werknemer uit een vroegere baan of banen, spaarrekening etc. Na het bekijken van bovenstaande onderdelen, kun je voor jezelf nagaan hoeveel totale waarde dit heeft.

Stap 2: Wat kan ik missen?
Maak een schatting van hoeveel je kunt missen per maand. Uitgangspunt moet altijd zijn dat je nu gewoon goed kunt leven van je inkomen. Het zou daarom ook slim zijn om vroeg te beginnen met sparen, zodat je over tientallen jaren al een flink kapitaal bezit.

Stap 3: Hoe ga ik voor mijn pensioen sparen?
Je hebt geld over en je wilt wat opzij zetten. Wat is voor jou de beste en voordeligste manier van sparen voor je oudedagsvoorziening? Je bekijkt wat voor jou de mogelijkheden zijn. Misschien dat jij je pensioen extra wilt aanvullen met een lijfrente verzekering. Hun keren jou dan elke maand een bepaald bedrag uit tot je overlijden. Je kunt ook kieze uit de koopsompolis, dit is bijna het zelfde als de lijfrente, alleen wordt hier de premie in één keer uitbetaald. Plus je kunt nog sparen door een kapitaalverzekering af te sluiten. Je betaalt jaarlijks of maandelijks een bepaald bedrag. De uitkering gebruikt u uiteindelijk om uw hypotheek af te lossen.

Terug naar overzicht